Spelregels 9 Ball

Dit spel is erg populair onder de competitiespelers en gaat meestal wat sneller dan 8-ball. Er wordt gespeeld met 9 genummerde ballen die op volgorde weggespeeld moeten worden. De speler die de laatste bal (9) pot, is de winnaar.

potten: het wegspelen van een bal in een pocket
racken: het neerleggen van de ballen in de beginpositie, zo strak mogelijk tegen elkaar
break: afstoot
push: Als bij de break geen foul is gemaakt, mag de speler die direct na de break aan de beurt is, kiezen een 'push out' te spelen, waarbij vervolgens regel 'Verkeerde bal eerst' en regel 'Geen band na balcontact' voor dat shot komen te vervallen. Als bij de push out geen andere foul wordt gemaakt, mag de inkomende speler kiezen wie de volgende bal zal spelen.

verkeerde bal eerst: je moet altijd beginnen bij de laagst genummerde bal op tafel.

geen band na balcontact: indien bij een shot geen bal wordt gepot, moet de cue ball een objectbal raken en moet daarna ten minste één bal een band raken.

ball in hand:
Dit heb je als je tegenstander een foul maakt en het wil zeggen dat je de witte bal overal neer mag leggen waar je wil. De regel dat je 2x mag spelen na een foul wordt veel gespeeld onder recreanten maar is geen officiële regel.

foul:
Een fout waarna je tegenstander ball-in-hand heeft.

Fouls zijn o.a.:
- met de witte bal geen andere bal raken
- met de witte bal niet het eerst de laagst genummerde bal raken
- een bal van tafel af spelen (anders dan in een pocket)
- een bal aanraken met handen, kleding, etc..
- en de meest ingewikkelde foul:
Als je geen bal pot, dan moet, nadat de witte bal een andere bal geraakt heeft, 1 van de ballen op tafel (wit of gekleurd) nog een band raken. Gebeurt dit niet, dan is dat ook een foul. Deze regel is om de voorkomen dat heel makkelijk safety-shots gespeeld kunnen worden.

Openingstijden
Pool, Biljart, Snooker, Darts
Tafels Reserveren
Competitie Spelen
Prijzen