Straight pool

Wordt meestal gespeeld in de hogere competitie-klasses. Bij dit spel is elke bal 1 punt waard. Er wordt gespeeld tot een vooraf afgesproken aantal punten, meestal 50, 75, 100 of 125.
De speler die het eerste zoveel punten heeft, is de winnaar.
begrippen:

potten: het wegspelen van een bal in een pocket
racken: het neerleggen van de ballen in de beginpositie, zo strak mogelijk tegen elkaar
break: afstoot
callen: vooraf aangeven welke bal in welke pocket gaat
Fouls:

De regels voor fouls zijn bij straight pool erg verschillend van die bij 8-ball en 9-ball. Een foul bij straight-pool levert geen "ball-in-hand" op voor de tegenstander, maar kost 1 punt aftrek bij de speler die de foul maakt. De witte bal blijft dan gewoon liggen waar hij lag. Als de witte bal gepot wordt of van tafel af gespeeld, mag de tegenstander hem op of achter de lijn leggen. De witte bal moet dan eerst over de lijn gespeeld worden voordat hij een andere bal raakt.

Fouls zijn o.a.:
- met de witte bal geen andere bal raken
- een bal van tafel af spelen (anders dan in een pocket)
- een bal aanraken met handen, kleding, etc..
- en de meest ingewikkelde foul:
Als je geen bal pot, dan moet, nadat de witte bal een andere bal geraakt heeft, 1 van de ballen op tafel (wit of gekleurd) nog een band raken. Gebeurt dit niet, dan is dat ook een foul. Deze regel is om de voorkomen dat heel makkelijk safety-shots gespeeld kunnen worden.

Als een gekleurde bal van tafel af gespeeld wordt (anders dan in een pocket), komt deze terug op de voetspot of in een rechte lijn erachter als de voetspot bezet is.
Het spel:

De 15 ballen worden in de driehoek gerackt in willekeurig volgorde. De voorste bal komt op de spot.

Bij de break moeten minimaal 2 gekleurde ballen een band raken. Gebeurt dit niet, dan levert dat 2 strafpunten op en begin je dus op -2. Hard breaken heeft geen nut omdat bij straight pool gecalled moet worden (tenzij het overduidelijk is) en geluksballen dus niet tellen. Meestal wordt bij de break één van de hoekballen aangespeeld.

Een correct gepotte bal levert 1 punt op en je mag doorspelen. Combinaties (een bal potten via een andere bal) zijn toegestaan maar moeten wel gecalled worden.

Geluksballen tellen in principe niet. Een verkeerd gecallde bal komt terug op de voetspot of in een rechte lijn daarachter als er geen plaats voor is. Uitzondering is als dit een per ongeluk extra gepotte bal is. Dus als je 2 of meer ballen pot waarvan eentje de bedoeling was. Je krijgt daar ook die extra punten voor.

Als er nog 1 gekleurde bal op tafel over is, dan worden de andere 14 opnieuw gerackt, met uitzondering van de voorste bal. De voetspot blijft dus leeg.

Openingstijden
Pool, Biljart, Snooker, Darts
Tafels Reserveren
Competitie Spelen
Prijzen